Калороиен баланс и нашите нужди

Мъж ходи по въже
Photo by Greg Rosenke on Unsplash

Всички знаем, че за да се чувстваме добре е необходимо да се храним добре и по-възможност в достатъчни количества. От друга страна за да намаляваме теглото си и да отслабваме е необходимо да приемаме по-малко количество храна, отколкото ни е необходимо. Ако е разликата голяма ще стресираме организма и това ще доведе до нежелателни реакции, както физически, така и психически. Всички искаме бързи резултати, но понижаването на тегло (както и покачването) не става бързо. Искаме да постигнем траен ефект и всичко да протича плавно.

Затова оптималния вариант е да приемаме малко по-малко от необходимото ни количество храна и калории съответно. Ако всичко се случва постепенно ще ти е приятно и полезно, като по-скоро ще промениш навиците си съзнателно, вместо да се насилваш с ограничения. И всичко започва да става от само себе си.

За целта е необходимо определянето на дневен калориен бюджет. Той ще ти е отправна точка, като може да го променяш във времето, както поискаш. Както и да го определиш целта е да се придържаш към него и да не го надвишаваш (значително) поне 5 дни в седмицата.

Нуждите на всеки са индивидуални и по-скоро е специфично за всеки в зависимост от метаболизма, натоварването и разхода на енергия. Само ти можеш да определиш границата за себе си, като винаги можеш да я промениш при необходимост. Най-лесно е да започнеш с някаква средна цифра, например 1500 калории (kcal) на ден. Засега няма да обръщаме внимание на това от какво идват калориите – дали от сладко, солено и т.н.

Оттук нататък за успеха са ти е необходими три неща:

  1. Да знаеш общия брой калории, които приемаш на ден, макар и приблизително (+-200).
  2. Да знаеш как се чувстваш след седмица.
  3. Да знаеш какъв резултат постигаш след месец.

Най-важно е да се чувстваш добре. Приказката “Гладна кокошка просо сънува” не е случайна. Ако границата ти е прекалено ниска след няколко дни ще се сблъскаш с тези сънища, което значи, че е необходима сериозна корекция. Когато си научиш

Ако пресмятането на калориите ти се струва досадно или те притеснява, усмихни се и не го мисли. Не е необходимо да записваш 8-те калории в бисквитката, която ти сервират с кафето. В следващите дни ще научиш как да го правиш бързо и лесно. След като добиеш обща предства за храните и се ориентираш колко калории имаш средно за закуска, обяд или вечеря няма да ти се налага да го правиш повече.

close

Запиши се за нашия бюлетин

Leave a Reply

Your email address will not be published.