Интересни факти

Ще разгледаме и анализираме някои често срещани схващания:

#1 От газираните напитки се пълнее

Пълнее се от захарта в безалкохолните напитки, а не от газировката.

Средното съдържание на захари е 10-12%, което означава грубо 10гр захар на 100мл течност. Иначе казано в 2л напитка има една чаена чаша захар! Има и такива с по-малко захар от порядъка на 6%, които и се усещат леко подсладени.

В повечето газирани напитки има и киселини за подобряване на вкуса (особено в една от най-популярните марки), които понижават нивото на pH в организма и са силен оксидант. Изкуствените оцветители и ароматизанти е ясно че не са от полза. В напитките без захар се използват различни видове подсладители – от такива с естествен произход до такива, които са забранени от множество регулаторни органи. Има други негативни ефекти от газировката, които са друга тема.

Идея: Чудесен вариант е да си направиш чай и да сложиш 50гр мед на 1 литър. Медът е по-добре да го добавиш след като чаят се охлади до стайна температура, за да запази максимално съставките си. Може да добавиш и резенчета лимон или листа мента и след като престои в хладилника ще имаш божествена напитка.

#2 Всички натурални сокове са полезни

Полезни са само зеленчуковите сокове и фрешове.

В плодовите фрешове има високо съдържание на захар, макар и естествена. Аналогично на безалкохолните напитки с рафинирана захар, тази захар не ни е нужна. А може да се окаже и опасна при прекомерна консумация. Както се казваше в една лекция “Все едно да хвърляш бензин във фурната”.

При зеленчуците съдържанието на захари е минимално. Човек буквално може да приема до 2л зеленчуков фреш на ден, разпределни на порции и ще бъде сит.

Много по-добре е да се ядат плодовете, отколкото да се консумират изцедени. Така освен че ще приемаме всички съставки, приемаме много по-малко количество от това, което е необходимо за един фреш например.

Идея: След хранене ако усещаш още глад, хапни един плод (100-150гр) и ще се заситиш напълно. За приготвяне на смути също включи не повече от един плод.

close

Запиши се за нашия бюлетин

Leave a Reply

Your email address will not be published.