Популярни митове

Порция с плодове снимана отгоре

#1 Дюнерът е “джънк”

Не точно. Дюнерът е най-добрия вариант за бързо хранене.

В сравнение с всички хамбургери и традиционни и нетрадиционни закуски, дюнерът е най-добрият избор и сега ще обясним защо:

Дюнерът се състои от арабскo хлебче (~45гр), което не съдържа набухватели, като всяка друга питка или закуска. Едно хлебче се равнява на по-малко от две филии бял хляб. Тестото е с нико съдържание на мазнини и високо съдържание на протеин. В дюнера има добро количество пресни зеленчуци, които са предпочитане пред напълно изкуствен кетчуп. Без значение дали е вегетариански или с месо е по-добрият избор от “квадратно” парче кашкавал или кюфте с неясен състав, каквито се предлагат във веригите за бързо хранене.

Под въпрос са пържените картофи. Принципно са пренебрежимо малко количество (30-50гр), но ако те притесняват спокойно може да помолиш да ги пропуснат.

#2 Тортите са много калорични

В общия случай, не.

Повечето торти съдържат почти половината калории на шоколада например. А някои плодови или сурови торти, дори са под половината. Сега ще се запознаеш и с понятето калории.

Рецептите за торта са много разнообразни, но нека съпоставим две цифри и после ще обясним малко по-подробно:

Торта 350kcal/100гр
Шоколоад 550kcal/100гр

Базата на тортата в повечето случаи е блат за торта, който съдържа 250-300 калории на 100гр. Блатовете обикновено са сиропирани, като сиропът е сладък, но не е мазен и не надвишава 300 калории на 100гр. Между блатовете има крем в повечето рецепти, който е малка част от теглото на тортата и освен ако не е много мазен не добавя значително количество калории. Глазурата обикновено е най-калорична, като може да достигне 600 калории на 100гр (особено ако е пълномаслена сметана или шоколад). Тя покрива голяма площ, но е малка част от общото тегло и затова не увеличава общия брой калории значително. Други също по-калорични десерти са кексовете и бисквите, защото са по-мазни.

Накратко казано от захарта се получават, не повече от 300kcal/100гр, докато при мазни храни тази цифра може да нарастне до 600-650. В шоколада има доста млечни и какаови мазнини, затова и общия брой калории е по-висок. По-съществено е да избягваме така наречените транс мазнини, като палмово масло, което за съжаление се използва все повече.

close

Запиши се за нашия бюлетин

Leave a Reply

Your email address will not be published.